Column in Management Scope: Topjaar

Wat is de overeenkomst tussen minister-president Mark Rutte, kroonprins Willem-Alexander, DNB-president Klaas Knot, secretaris-generaal Algemene Zaken Kajsa Ollongren, Ajax-rvc-voorzitter Steven ten Have en Value8-ceo Peter Paul de Vries? Ze zijn geboren in 1967. U zult denken: toeval. Dacht ik ook. Maar er zit misschien toch meer achter.

Zoals elk jaar publiceerde ik begin september de Nederlandse Female Board Index: de rangschikking van beursgenoteerde ondernemingen naar het aandeel vrouwen in raden van bestuur en raden van commissarissen. Wat mij dit jaar vooral opviel bij het bijwerken van de gegevens van nieuwe bestuurders en commissarissen was de geboortedatum van de nieuw benoemden. Gaandeweg kreeg ik het gevoel dat ik relatief vaak het jaar 1967 moest intypen. Nader onderzoek bleek dat dit gevoel terecht was. Van de 102 nieuwe benoemingen, bestuurders en commissarissen, gingen er tien naar iemand geboren in 1967. Het geboortejaar dat daarna het meest voorkwam was 1947 (negen keer, maar dan alleen bij nieuw benoemde commissarissen). Daarna zakt het naar maximaal vier benoemingen uit een specifiek geboortejaar. De jaren rondom 1967, bijvoorbeeld 1966 en 1968, kwamen ook fors minder vaak voor, te weten drie en één keer.

Er is dus iets met dat jaar 1967. Het nadeel van wetenschappers, zoals ikzelf, is dat ze dol zijn op significante afwijkingen en dit vervolgens proberen te verklaren door naar de causale relatie hierachter te gaan zoeken. (Denk hierbij ook aan de relatie tussen vrouwen in de top en bedrijfsprestaties.) Maar in dit geval ligt het nog lastiger; een specifiek geboortejaar koppelen aan de geschiktheid van nieuwe kandidaten? Voor de hand zou liggen dat het geboortecijfer in 1967 fors hoger ligt dan in andere jaren. Nee dus. Zouden Mark Rutte en Willem-Alexander dusdanig zichtbaar zijn als leiders van dit land, dat zij de maat vormen voor de nieuwe generatie leiders? Helaas, dit is niet mijn onderzoeksterrein. Maar misschien is de verklaring heel simpel en is 1967 gewoon een topjaar, een kroonjaar. Nu zult u vast denken dat ik zelf ook in 1967 geboren ben. Helaas, ik ben van 1968. Gelukkig heb ik wel een echtgenoot uit 1967. En ja, ook dat is inderdaad een topper.

De column is gepubliceerd in Management Scope.Citeren als: M.Lückerath-Rovers (2011), Topjaar, Management Scope, september 2011